Restricciones a la Exportación de Alimentos

domingo, 13 de abril de 2008


By Alan Beattie and Javier Blas

Published: 18:09 | Last updated: 18:09

Dice esta noticia que los países que producen productos agrícolas han respondido a la crisis de alimentos con restricciones a la exportación. Señala , con algo razón este el autor de esta nota que parece en el Financial Times que este tipo de restricciones puede hacer más grave la crisis Sin embargo, omite señalar el articulista el papel que han tenido las políticas agrícolas del gobierno de los Estados Unidos , ya que las mismas han desviados, gracias a generosos subsidios, tierra hacia la producción de combustibles tierras antes dedicadas a la alimentación humana. Son estos subsidios los que deben suprimidos .


Food prices have jumped almost 60 per cent in the last year, triggering food riots from Haiti to Egypt and from Ivory Coast to Bangladesh. In the words of Jacques Diouf, the executive director of the UN’s Food and Agriculture Organisation, the current crisis “is a risk for peace and stability around the world.”

Agricultural producing countries have responded with exports restrictions, a policy that some analysts describe as “starve-your-neighbour” measures, in order to keep their domestic markets well supplies and local prices down.

A squeeze on supply

As manager of Unga, a maize miller in the Kenyan capital Nairobi, Dale Wiest sees the effect that panicked trade restrictions are having on global food prices only too clearly.

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